top of page
Ara

YENİ EV SAHİBİNİN KİRACIYI ÇIKARMASI MÜMKÜN MÜ? YENİ EV SAHİBİ YÖNÜNDEN KİRALANANIN TAHLİYESİ

  • Yazarın fotoğrafı: avemininci
    avemininci
  • 13 Şub
  • 2 dakikada okunur

Bir mülkün el değiştirmesi, kiracı için bazı soru işaretleri yaratabilir. Yeni ev sahibinin kiracıyı çıkarma hakkı olup olmadığı, bu sürecin nasıl işleyeceği ve kiracının haklarının ne olduğu konuları önem taşır. İşte, bu yazımızda "yeni ev sahibinin kiracıyı çıkarması mümkün müdür? Ev sahibi ve kiracının hakları nelerdir?" konularını inceleyeceğiz.



yeni ev sahibinin kiracıyı çıkarması


1. Kira Sözleşmesi Devam Eder


Bir ev satıldığında, yeni ev sahibi mevcut kira sözleşmesine uymak zorundadır. Türk Borçlar Kanunu’nun 310. maddesine göre, kiracının kira sözleşmesi aynen devam eder ve yeni malik, eski ev sahibinin yerine geçer.


TBK madde 310/1: Sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur.

2. Yeni Ev Sahibinin Tahliye Talebi


Yeni malik, eğer kendisi veya birinci dereceden yakını konutu kullanmak istiyorsa, satın alma tarihinden itibaren bir ay içinde kiracıya yazılı olarak bildirimde bulunmalı ve altı ay sonra tahliye davası açmalıdır.


TBK madde 351/1: Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
TBK madde 351/2: Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


3. Kira Sözleşmesinin Süresi ve Feshi

Kira sözleşmesi belirli süreli ise süresi dolana kadar geçerlidir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise, yeni malik genel fesih kurallarına uyarak tahliye sürecini başlatabilir. Yukarıda belirtilmiş olduğu üzere yeni mülk sahibi, kiraya verene ihtiyaç duyduğu hallerde konutu edindikten sonra 1 ay içerisinde ihtar çekebileceği gibi kira sözleşmesinin yenilendiği tarihten başlayarak bir ay içerisinde de tahliye davası açma hakkına sahiptir.


4. Kiracının Hakları

Kiracı, yasal süreci takip ederek haklarını savunabilir. Yeni ev sahibinin tahliye talebi hukuka uygun değilse, kiracı itiraz edebilir ve mahkemeye başvurabilir. Ayrıca, tahliye edilmesi durumunda makul bir süre içinde yeni bir yer bulması için zaman tanınmalıdır.


5. Anlaşmalı Tahliye

Kiracı ve yeni ev sahibi karşılıklı anlaşarak tahliye sürecini daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilir. Taraflar arasında yazılı bir protokol yapılması, ileride yaşanabilecek hukuki problemlerin önüne geçebilir.


Sonuç olarak, yeni ev sahibi her durumda kiracıyı hemen çıkaramaz. Kiracıların ve mal sahiplerinin haklarını bilmesi ve yasal çerçevede hareket etmesi önemlidir. Tahliye sürecinde hukuki destek almak, tarafların mağduriyet yaşamasını önleyebilir.


 
 
 

Comments


bottom of page