2025 Hurda Araç Teşviki Nedir?
- avemininci
- 24 Ara 2024
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 26 Ara 2024
2025 (Kanun Teklifi Aşamasındaki) Hurda Araç Teşviki Uygulaması Nedir?
Araç sahiplerini ve yeni araç satın almak isteyenleri yakından ilgilendiren konulardan biri olan hurda araç teşviki yasası gündemde! Çevresel sürdürülebilirliği desteklemek, trafik güvenliğini arttırmak ve otomotiv sektörünü canlandırmak için uygulamaya konulan hurda araç teşviki, eski araçların trafikten çekilmesine yönelik bir uygulama olarak yer alıyor. Belirli bir yaş üzerindeki araçları kapsayan bu yasa yeni güncellemeleri ile tekrardan gündeme gelmiş durumda. Hurda teşvik yasası 2025'te yürürlüğe girmesi planlanarak yeni güncellemeler üzerinde çalışılıyor. Peki hurda araç teşviki uygulaması nedir, neleri kapsar? Bu yazımızda sizin için hurda araç teşviki yasası detaylarına değiniyoruz.
2025 Hurda Araç Teşviki Uygulaması Nedir?
Son zamanlarda gündemde olan sorulardan biri de henüz kanun teklifi aşamasında bulunan 2025 hurda araç teşviki nedir, oluyor. Türkiye'de zaman zaman gündeme gelen hurda araba teşviki yasası ilk olarak 2018 yılında Hurda Yasası ile yürürlüğe girmiştir. Hurda statüsündeki araçların yenisiyle değiştirilmesi ya da araçların imha edilmesini hedeflemektedir. 31 Aralık 2019'a kadar geçerli olan bu yasa çerçevesinde belirli bir yaş üzerindeki araçların bu yasa doğrultusunda teslim edilmesi ve trafik kaydından silinmesi durumunda araç sahibine yeni araç alabilmesi için ortalama 10 bin TL teşvik tanındı. Bu hurda teşviki ticari araç sahipleri ve şoför esnafı için de geçerliydi. Bu kapsamda ticari araç sahipleri ve şoför esnafları ÖTV'nin yanında KDV indirimden de yararlanmaktadır. Bu yasa doğrultusunda hurda ve ağır hasarlı araçlar trafikten çekilerek trafik güvenli bir hale getirilirken aynı zamanda otomotiv piyasasının da hareketlenmesi amaçlanmaktadır. Yeni araç satın almak isteyenler içinde güzel bir fırsat oluşturmaktadır.
Hurda araç teşviki 2025'te yeni yasa tasarına girerek TBMM'ye tekrardan sunulmuştur. Henüz onaylanmayan yasa 2025 Hurda Araç Teşviki nin yürürlüğe girmesi beklenmektedir. Hurda araç teşviki kanun teklifi yeni yasada ağır hasarlı veya pert araçların da onarılarak tekrardan trafiğe çıkarılmasını da engellemeyi amaçlamaktadır. Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda uymayan vatandaşlar için cezai işlemler uygulanması öngörülmektedir. Hurda teşvik uygulaması üzerinde yapılacak düzenlemelerin kısa süre içerisinde yürürlüğe girmesi beklenmektedir.
ÖTV'si sıfır araç teklifi Meclis'ten geçti mi?
Hurda araçlarını verenlere vergisiz sıfır araç alımı imkanı sağlayan yasa tasarısı şu an yalnızca taslak halde. Tasarı henüz Meclis'ten geçmezken, Meclis'te görüşülmeye de başlanmadı.
Hurda Araç Teşviki Şartları Nelerdir?
Hurda araçların trafikten çekilmesini konu alan hurda araç teşvik yasasından yararlanabilmek için belirli şartların karşılanması gerekir. Yapılan yeni düzenleme içerisinde TBMM'ye sunulan yasada bazı şartlara denilmektedir. Henüz net bir karar çıkmış olmasa da var olan şartlara yeni maddelerin de eklenmesi ya da belirlenmiş maddeler üzerinde değişiklikler yapılması beklenmektedir. Halihazırda geçerli olan 2025 hurda araç teşviki şartları ise şu şekilde sıralanabilir:
Hurda araçların trafikten çekilebilmesi ve kayıt altından silinmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan kayıttan düşme ve bertaraf formu alınmalıdır.
25 yaşını aşmış araçlar, geri dönüşüme verilmelidir.
Geri dönüşüme gönderilmiş hurda araçlar, bir defa olacak şekilde ÖTV indiriminden yararlanmaktadır.
ÖTV indirimin geçerli olması için alınacak yeni aracın Türkiye'de üretilmiş olması koşulu bulunmaktadır.
Ticari amaçla kullanılan hurda statüsündeki araçların yenilenmesi ve ÖTV ve KDV indiriminden yararlanılabilmesi için aracın hangi amaçla kullanılacağına yönelik 10 yıl taahhüt verilmesi gerekir.
Geçmiş Yıllardaki Hurda Araç Teşviki Uygulamaları
11.06.2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan hurda teşviki kapsamında ÖTV üzerinden;
Yeni Aracın ÖTV Matrahı (TL) | Terkin Edilecek ÖTV Tutarı (TL) |
Matrahı 46.000 TL’yi aşmayanlar için | 10.000 |
Matrahı 46.000 TL’yi aşıp 80.000 TL’yi aşmayanlar için | 8.000 |
Matrahı 80.000 TL’yi aşanlar için | 3.000 |
şeklinde indirimler yapılmıştır. Şu an için mevcut yasa teklifinde ÖTV'nin tamamen alınmaması teklif edilse de ÖTV üzerinden bir indirim yapılacağı kanaatindeyiz.
Yine aynı düzenlemede "Düzenlemeden yararlanma hakkı, trafik sicilinde adlarına araç kayıtlı olan kişilere ait olup, bir başkasına devredilemez.
İhraç edilen veya hurdaya çıkartılan aracın birden fazla gerçek veya tüzel kişi adına tescilli olması halinde, sadece tek bir aracın ilk iktisabında düzenlemeden yararlanılabilir. Bu kapsamda yeni araç, ihraç edilen veya hurdaya çıkartılan aracın tüm malikleri tarafından adlarına müştereken kayıt ve tescil edilmek üzere iktisap edilebileceği gibi diğer maliklerin, araç üzerindeki mülkiyet hakkından bir kişi lehine feragat etmesi suretiyle, maliklerden biri tarafından da bu malik adına kayıt ve tescil edilmek üzere iktisap edilebilir." hükümleri de düzenlenmiştir.

Hurda Araç Teşviki Hangi Araçları Kapsıyor?
Yasa teklifine göre; hurda araç teşviki, 25 yaşını doldurmuş, binek, ticari ve şoför esnafı araçlarının tümünü kapsamaktadır. Yasaya göre bireysel hurda araç sahiplerine ÖTV indirimi sunulurken ticari ve şoför esnafına ÖTV ve KDV indirimi uygulanmaktadır. Önceki uygulamalar da dikkate alındığında bu kapsamda alınacak aracın Türkiye üretimi araçlar olması gerekmektedir. gibi yerli üretim olan araç marka ve modellerini alabilirler. Her yıl liste genişleyebilmektedir.
Comments